Info

Aangesloten bij fotoclub Poperinge www.fotoclubpoperinge.be







donderdag 17 september 2015

Open Monumentendag - gerenoveerde Kapelanie te koop

De voormalige Kapelanie op de Oude Eiermarkt 9 wordt verondersteld gebouwd te zijn omstreeks 1630 en maakte deel uit van het complex van de Augustijnerabdij Sint-Pieter. Het kende doorheen de eeuwen heel wat functies. Oorspronkelijk diende het gebouw wellicht als gastenverblijf van de abdij; later werd het een herberg, kantoor van de maréchaussée en onderpastorie. Tot een paar jaar terug was het gemeentehuis er gevestigd. Nu is het pand omgebouwd tot woning.
Historiek
Uit een uitgebreid bouwhistorisch onderzoek, opgemaakt door de heer Johan Termote, weten we dat het pand oorspronkelijk wellicht deel uitmaakte van het complex van de Augustijnerabdij Sint Pieter van Lo. Mogelijk deed het dienst als gastenverblijf.

Als bouwdatum wordt 1630 vooropgesteld. Later evolueerde het pand tot een herberg; eerst "den Dobbelen Arend" (gebaseerd op het wapenschild van de abdij dat een dubbele adelaar droeg), en later, in het begin van de 19de eeuw, "de Krotse" genoemd, een verbastering van "crosse" ofabtsstaf.

Tijdens de Franse bezetting (1794 - 1815) was de "maréchaussée" er gevestigd; in 1826,tijdens de Hollandse periode, kocht de gemeente het pand aan om er de parochiepastoor te vestigen.

Voor die herbestemming werd het pand grondig omgebouwd. In 1877 kocht de gemeente dan weer de huidige pastorie aan (op enkele stappen hier vandaan) en werd het gebouw aan de Oude Eiermarkt het huis van de onderpastoor. Van toen af werd het dus de "Kapelanie".

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg het gebouw heel wat te verduren en het werd tijdens de wederopbouw in 1921, onder leiding van de Oostendse architecten Charel Pil en Henri Carbon, terug hersteld in een neostijl, geïnspireerd op de plaatselijke mengstijl van laat-gotiek en renaissance.

Gemeentehuis

Met de fusie van de gemeenten Lo en Reninge in 1971 was er nood aan een nieuw administratief gebouw, en gezien de functie van de onderpastoor weggevallen was, kwam de kapelanie vrij.

Opnieuw werd het gebouw heringedeeld en de koer werd overdekt om kantoren te kunnen inrichten.

Later heeft men ook nog de brandweerkazerne aangebouwd. Toen ook deze ingrepen na verloop van tijd niet voldoende bleken om een steeds groter wordende administratie te kunnen huisvesten zijn er plannen opgemaakt om het gemeentehuis uit te breiden door de brandweerkazerne en het lagere linkerdeel van het pand af te breken en te vervangen door een aanpalend administratief centrum.

Alhoewel er een bouwvergunning was afgeleverd heeft men toch afgezien van deze plannen en werd geopteerd voor de geslaagde renovatie van het nieuwe huidige gemeentehuis.

Op die manier kwam de voormalige Kapelanie terug leeg te staan en werd beslist om het openbaar te verkopen.

Van openbaar gebouw naar woning

De nieuwe eigenaar besloot om het pand om te bouwen tot een ruime woning, met een mooie binnentuin en een private oprit naar een garage. Zo kwam het gebouw meteen ook vrij te staan en werd de westgevel terug zichtbaar. Een oorspronkelijk raampartij werd in ere hersteld.

Binnenin werden de burelen, raadzaal, vergaderruimtes..., omgevormd tot Ieefruimtes. Op het gelijkvloers bevindt zich de keuken, eet- en zithoek. Deze laatste ruimte heeft via een brede raampartij toegang tot een binnentuin. De voutekamer is voorzien als TV kamer en/of bibliotheek. Op de eerste verdieping zijn er 3 slaapkamers waarvan 2 met badkamer.

De zolderverdieping werd als één polyvalente ruimte behouden.

De resterende buitenruimte op de hoek van de Willem van Loo laan en de Oude Eiermarkt kent nog geen definitieve bestemming.

Een meergezinswoning behoort tot de mogelijkheden, maar het zou ook nog deel kunnen uitmaken van de gerenoveerde woning.
Nu de verbouwingen bijna achter de rug zijn wordt de woning binnenkort te koop gesteld.
Voor meer inlichtingen kan u via e-mail terecht op dit adres: ericvanmaele@gmail.com


Kapelanie
Oude Eiermarkt 9
8647 Lo-Reninge

Geen opmerkingen:

Een reactie posten